Flutter Firebase Festival 2023 Highlights
Flutter Firebase Festival 2023 Highlights
Flutter Firebase Festival 2023 Highlights

Co nás zaujalo na Flutter Firebase Festival 2023

Flutter

Co nás zaujalo na Flutter Firebase Festival 2023

Flutter

Co nás zaujalo na Flutter Firebase Festival 2023

Flutter

Článek popisuje některé z našich oblíbených přednášek z této akce, např. prezentace o vytváření realtimových displejů pro autobusy, rozšiřování aplikace Flutter za hranice mobilních, desktopových a webových aplikací a vytváření škálovatelných a bezpečných aplikací pomocí aplikací Flutter a Firebase.

5. 10. 2023

Minulý týden se náš tým zúčastnil Flutter Firebase Festival 2023, známého také jako F3, který se konal v Praze. V tomto příspěvku se s vámi podělíme o postřehy z našich oblíbených přednášek. Velké díky patří Invertase za uspořádání takové akce!

Michal

Přednáška, která mě nejvíce zaujala, byla Vytváření realtime displejů pro autobusy v omezeném čase od Fré Dumazy. Byla o vytvoření aplikace, která běží na displejích v městských autobusech v Bruggách. Fascinující pro mě bylo, že byli nuceni v extrémně krátkém termínu (2 týdny) hledat co nejjednodušší řešení. To obvykle neděláme, neboť nás jako programátory přitahují řešení, která jsou technologicky krásná, často zbytečně složitá, přehypovaná a nejčastěji úplně zbytečná.

Jejich řešením byla webová aplikace vytvořená ve Flutteru a hostovaná na Firebase. Díky použití webové aplikace se vyhnuli nutnosti distribuovat a aktualizovat mobilní aplikaci. Platformu Flutter si vybrali, protože ji znali, a Firebase proto, že ji již používali pro aplikaci pro řidiče. Ani se nenamáhali se změnou adresy URL na vlastní doménu. Aby oddělili jednotlivá zobrazení, předávají jako parametr URL SPZ autobusu. Displeje jsou připojeny k počítači Raspberry Pi se systémem FullPageOS, což je v podstatě Chromium spuštěné v celoobrazovkovém režimu.

Ano, toto řešení má některé neotesané hrany, které se mohou v budoucnu projevit, ale tato přednáška mi posloužila jako připomínka, že někdy může stačit to nejjednodušší řešení a že bychom neměli věci příliš komplikovat.

Honza

První přednáška 2. dne - Flutter do extrému: Mobil, Desktop, Web a dál Roman Jaquez byla pro mě opravdu něčím výjimečná. Flutter dnes používáme hlavně na mobilních platformách, občas na desktopu nebo webu, ale co s ním můžeme dělat víc? Zajímavé mi přišlo, když Roman mluvil o tom, že lidé srovnávají Flutter s jinými multiplatformními technologiemi, jako je React Native, a když tvrdil, že to není fér, protože Flutter je přece samostatná liga. A je to pravda - už jste viděli jinou multiplatformní technologii, která by běžela na mobilu, desktopu, webu, panelech automobilů Toyota nebo vestavěných pokladnách? (Viděl jsem také Flutter vykreslený v terminálu → ~25:30).

Roman předvedl, co se dá vytvořit s cenově dostupným hardwarem z AliExpressu, např. věcmi jako jsou kulaté displeje a ohebné displeje. Předvedl svůj výtvor s kulatým displejem v bundě, což byl chytrý nápad a skvělá ukázka možností nositelné technologie.

Posledním příkladem byla představa aplikace pro restaurace. V ní si uživatelé vybírají ingredience na hamburger a pak sledují, jak jejich objednávka putuje do kuchyně. Cesta od stolu do kuchyně by se zobrazovala na monitorech na stěnách restaurace. Roman dokonce předvedl prototyp tohoto řešení tak, že vedle sebe umístil přibližně 10 obrazovek, které simulovaly cestu objednávky, a fungovalo to až překvapivě dobře! Musím říct, že by to rozhodně poskytovalo originální zážitek v restauraci!

Roman je skvělý řečník a o Flutteru a technologiích obecně toho ví opravdu hodně, přednáška byla prostě čistá radost!

Netglade Flutter F3

Netglade Team na F3 Festivalu v Praze 2023 (NetGlade)

Petr

Filip s přednáškou Šílená věda byl skvělým příkladem toho, že někdy je nutné dělat nepohodlné, zdánlivě zbytečné věci, protože mohou vést k objevům nebo unikátním produktům, jako je náš oblíbený Flutter.

Přednáška patřila k těm kratším, ale poselství z ní plynoucí je jasné: "Je v pořádku dělat nepraktické věci; nikdy nevíte, třeba to povede k něčemu skvělému". Bylo to pro mě poměrně inspirativní, abych byl kreativnější a zkusil s Flutterem více experimentovat.

Na konferenci zaznělo mnoho skvělých přednášek, a to nejen o Flutteru/Dartu, ale samozřejmě i o Firebase. Uvítal jsem další přednášku s názvem "Modelling your Flutter app in Firestore" od Jasona Berrymana. Byla poměrně pokročilá a pojednávala o tom, jak správně namodelovat schéma ve Firestore, aby se dalo škálovat, aniž byste museli platit miliony.

Čas strávený na konferenci jsem si užil a těším se na to, co Flutter nabídne v budoucnu.

Jitka

Moc se mi líbila přednáška **Building Scalable and Secure Apps with Flutter and Firebase: Tomas Piaggio](https://twitter.com/tomas_piaggio). Tomas ukázal, jak v našich aplikacích snížit počet požadavků na čtení z Firebase pomocí chytrých technik cachování. Konkrétně ukázal, jak integrovat Firebase Bundles pro ukládání dat do mezipaměti, které se zdálo být velmi snadné na použití a mohlo by nám ušetřit peníze i čas při dotazech do databáze.Byla to opravdu pěkná přednáška, která ve mně zanechala nadšení z implementace těchto nově objevených strategií do některých našich projektů.

Závěrečné myšlenky

Celkově byl Flutter Firebase Festival 2023 pro náš tým fantastickým zážitkem. Získali jsme cenné poznatky, navázali nová přátelství a odjížděli jsme s pocitem inspirace a motivace k další práci v komunitě Flutter.

Podobné články

Podobné články

Podobné články